Júl 11, 2020
16 Views
0 0

Fürjes az Airbnb szigorú szabályozását támogatja, a Hajógyári-sziget északi részén feleslegesnek tartja a védműrendszert

Written by

Örömmel odaadnánk a 6 milliárdot a Lánchíd-rekonstrukcióra, ha végre elkezdődne

– többek között erről beszélt Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Népszavának adott interjújában, melyben elmondta azt is, hogy Karácsony Gergely állításával ellentétben nem sarcolják meg a fővárost. Hollik István nemrég megemlítette, hogy a kormány átvenné a Lánchidat, ha a városvezetés rövidesen nem lát neki a felújításnak. Fürjes erre azt mondta, hogy

én nem az ultimátumok, hanem a tárgyalások embere vagyok. Határidőket pedig bizonyosan nem a sajtón keresztül üzenek meg.

Azt még hozzátette, hogy „másfél hónapja nem kapunk válaszokat a Városházától, nem tudjuk követni, hogy mi történik a Lánchíd ügyében”.

Abban viszont egyetértenek Karácsonnyal, hogy a belváros közepén nincsenek jó helyen a szállodahajók, balesetveszélyes és állandó forgalmi dugókat okoz az utasok ki- és beszállítása. Sőt, ugyanazt gondolják a lakások rövid távú kiadásáról is:

Mindketten fontosnak tartjuk, hogy a budapesti elérhető árú bérlakáskínálat érdekében korlátozni kell a rövid távú lakáskiadást, amivel egyúttal megakadályozható a belváros kiürülése is.

Fürjes viszont úgy tűnik szigorúan szabályozná a lakások rövidtávú kiadását, szerinte ugyanis célszerű lenne azt kikötni, hogy „évente 90-120 napnál hosszabb ideig ne lehessen Airbnb-lakásként hasznosítani az ingatlanokat. Ez lefedné a nyári turistaszezont, de ősszel nyitva lennének az egyetemisták előtt.” A lakások rövid távú kiadásával foglalkozók viszont azt mondják, egy ilyen 90-120 napos szabályozás teljesen ellehetetlenítené őket.

Fürjes meglepődve olvasta Karácsony kijelentését, miszerint számtalanszor megkeresték már fideszes portyázók és fürkészek azzal az üzenettel, hogy békén hagyják Budapestet, ha visszavonul az országos politikától.

Az államtitkár szerint a városházi pletykák pont az ellenkezőjéről szólnak,

ő keresi a fideszes – az ő kifejezését használva – portyázókkal a kapcsolatot, az ígérve: ha Budapest több pénzt kap, akkor ő visszalép az országos politizálástól.

Fürjes beszélt arról is, hogy a kormány és főváros közösen döntsön a Gellérthegyi sikló megépítéséről, az éves működési nyereséget pedig fordítsák a Gellért téri közpark fejlesztésére, fenntartására.

A Hajógyári-szigeti védműrendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy

a sziget északi részére felesleges, kártékony, ráadásul nagyon drága az árvízvédelmi rendszer kiépítése. A sziget északi része maradjon a lakosság számára nyitott közpark és sportolási terület, amit időnként elönthet az ár.

kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

24.hu/belfold/2020/07/11/furjes-balazs-airbnb-hajogyari-sziget-lanchid/

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?