Júl 11, 2020
18 Views
0 0

Gyorsuló ütemben terjed a járvány a Balkán országaiban

Written by

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus-járvány a világban. A helyzet az Egyesült Államokban a legsúlyosabb, 3 millió 220 ezer fertőzöttel, 134 ezer halottal. Az új esetek száma nemhogy visszaesett volna a karantén feloldásával, de – betudhatóan a tüntetéshullámnak – jelentősen nőtt az új esetek száma.

A járvány új gócpontja a Kaliforniától Texasig húzódó délnyugati országrész, de New York-ban is újra súlyos a helyzet. Bill de Blasio polgármester látva az ijesztő adatokat, minden demonstrációt betiltott, kivéve a Black Lives Matter tüntetéseit.

Brazíliában 1 millió 800 ezer fertőzöttről tudnak. Lakosságarányosan azonban Chilében és Peruban sem jobb a helyzet, ahol már a 300 ezret is meghaladta a fertőzöttek száma.

Az államcsőd szélén tántorgó Argentínában rendszeresek a karantén feloldását követelő tüntetések. A megélhetés nélkül maradt, elkeseredett tiltakozók még az újságírókra is rátámadtak. A verekedésből akár lincselés is lehetett volna, ha nem sikerül az újságírókat időben kimenekíteni.

Ausztráliában is újra meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. A 4 és félmilliós Melbourne-t már újra karantén alá helyezték.

Európa sem lélegezhet fel, holott a legtöbb országban már az enyhítések bevezetésével azt gondolták a legtöbben, hogy túl vannak a járványon. Olaszországban öt tartományban is az 1-es érték fölé nőtt a reprodukciós ráta, vagyis három egymást követő napon át nőtt az új fertőzöttek száma.

Nyugat- és Közép-Európához képest különösen súlyos a helyzet a Balkánon, ahol minden országból az új fertőzöttek számának jelentős emelkedéséről számoltak be. Szerbiában 400-zal, Bosznia-Hercegovinában 300-zal, Koszovóban és Észak-Macedóniában 200-zal nőtt az új fertőzöttek száma egy nap alatt. Montenegróban ugyan csak 80-nal nőtt a szám, de a kormány máris korlátozta a külföldiek belépését az országba. Horvátország is szigorít a beutazáson, mivel ott 116 volt a napi növekedés. Románia azonban még ennél is ijesztőbb képet mutat: ott 592 esetet jelentettek pénteken, ami az áprilisi csúcsnál is magasabb érték.

HírTV

hirtv.hu/hirtvkulfold/gyorsulo-utemben-terjed-a-jarvany-a-balkan-orszagaiban-2504949?utm_source=feed&utm_medium=rss

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?