Júl 11, 2020
4 Views
0 0

Készüljön! Viharos széllel tör be az országba a hidegfront – Strandolást ne nagyon tervezzen, heves zivatarokra, sőt jégesőre is van esély

Written by

Az omsz információi szerint szombat délutántól erős szélre és zivatarokra lehet számítani. Főleg északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a délies irányú szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban), megerősödik, délutántól a Dunántúlon, estétől pedig északkeleten viharossá (70-90 km/h) is fokozódik. Kiemelten a Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak. Késő estére némileg veszít erejéből a szél, de erős lökések (40-60 km/h) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek. Vasárnap főként a nap első felében lehet még Zemplén és Szabolcs térségében néhol viharos erejű a szél, estére viszont országszerte csillapodni fog.

Délutántól északnyugat felől elszórtan számíthatunk zivatarok kialakulására – estig nagyobb számban a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, illetve északkeleten, éjjel már inkább ettől keletebbre. Legnagyobb eséllyel az ország északkeleti negyedén heves zivatarok is kialakulhatnak. Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni.

A zivatarokat elsősorban szélrohamok (60-90 km/h), jégeső, a heves zivatarokat 90 km/h feletti lökések és felhőszakadás is kísérheti.

(A legfrissebb hírek itt)

Az ország minden megyéjére riasztás van kiadva a közelgő zivatarok miatt. /Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ország minden megyéjére riasztás van kiadva a közelgő zivatarok miatt. /Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap hajnalban a középső, reggel a keleti tájakon várható eső, zápor. A késő délelőtti órákra a Tiszántúlon is megszűnik a csapadék, és országszerte napos, gomolyfelhős idő alakul ki. Fokozatosan a szél is mérséklődik. 20 és 25 fok közötti felfrissülő idő lesz, írja a metkep.hu.

Hétfőn és kedden napos, gomolyfelhős időre számíthatunk kissé hűvös reggelekkel (6-15°C), és kellemesen meleg (23-29°C) nappalokkal. Csapadék nem valószínű.

Szerdán sok napsütésre, délután gomolyfelhő-képződésre van kilátás, és már elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön és pénteken gyakran növekszik meg a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar továbbra is csak elszórtan fordul elő. A maximumok 23 és 29 fok között alakulnak.

Ez is érdekelheti: Közeledik: hatalmas lehűlést, szélvihart, esőt hozó hidegfront vágja telibe a hétvégi programot

EXTRA AJÁNLÓ
Nincs több fejfájás: ezzel a trükkel egyszerűbbé válik a vállalkozók élete! (x)
Ezzel a trükkel fizetik be a számlákat a profik: pénzt és időt is spórolnak (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/idojaras-elorejelzes-hidegfront-lehules-eso-zapor-zivatar-szellokes/vtkvyed

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?