Júl 11, 2020
30 Views
0 0

Olykor hasznos, ha unatkozik a gyerek: fontos, hogy maradjon idő láblógatásra is

Written by

A Melissa & Doug játékkészítő, valamint a Gallup elemző és tanácsadó cég által készített kutatásból azonban kiderült, hogy egyáltalán nem baj az, ha a lurkók olykor csak „lógatják a lábukat”. Lássuk, miért!

Erősíti az önállóságot

Amennyiben nem hagyjuk unatkozni a gyermekeinket, akkor nem lesz lehetőségük arra, hogy önállóan keressenek maguknak szórakoztató elfoglaltságokat. Melissa Bernstein, a Melissa & Doug játékkészítő cég társalapítója szerint a technológiai fejlődés – a túl sok képernyő előtt töltött idő – és az óvodán, valamint az iskolán kívüli elfoglaltságok miatt a gyerekek gyakran túlterheltek, kevés idő marad a „semmittevésre”. Éppen ezért most a nyári szünetben hagyjuk egy kicsit békén őket, és próbáljuk meg a háttérből figyelni, mi sül ki az unalomból!

(A legfrissebb hírek itt)

Fejleszti a kreativitást

Ha lehetőséget adunk a gyermekeinknek arra, hogy önállóan fedezzék fel a környezetüket, egyedül találják ki, mivel szeretnék tölteni a szabadidejüket – a kütyüzésen és a tévézésen kívül –, azzal felkelthetjük a kíváncsiságukat. Dr. Teresa Belton, a Kelet-angliai Egyetem egyik kutatója szerint az unalom fontos ahhoz, hogy kialakuljon egy belső inger, ami a kreativitást és a fantáziát egyaránt fejleszti.

Töltsünk minél több időt a szabadban, és hagyjuk játszani a gyerekeket, miközben megismerkedhetnek közelebbről is a természettel és a környezetükkel. / Fotó: Shutterstock

Töltsünk minél több időt a szabadban, és hagyjuk játszani a gyerekeket, miközben megismerkedhetnek közelebbről is a természettel és a környezetükkel. / Fotó: Shutterstock

Kitartásra ösztönöz

Miközben azt keresik a gyerekek a szabadidejükben, hogy milyen szórakoztató dolgokkal foglalják le magukat, fejlődik a problémamegoldó készségük, és ha esetleg nem sikerül azonnal valami, akkor a kudarctűrésük is. Ezáltal kitartóbbak lesznek, és sokkal könnyebben kezelik majd az életük egyéb területein felmerülő, nehezebb helyzeteket is.

Növeli az önbizalmat

Ha a gyerekeknek sikerül kitalálni, hogy unatkozás helyett mivel töltsék ki az idejüket, az sikerélményt okoz, ami növeli az önbizalmat.

– Minden egyes új dolog kipróbálása során megismerhetik a korlátaikat, kockázatot vállalhatnak, tapasztalatokat szerezhetnek, amelyektől egyre magabiztosabbá válhatnak – magyarázta Melissa.

Javítja a lelki egészséget

Kutatások bizonyítják, hogy a mentális egészség szempontjából nagyon fontos, hogy az elménk időnként lecsendesedjen és pihenjen. Egy kis semmittevés lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy a gondolataikba merülve jobban megismerjék önmagukat.

EXTRA AJÁNLÓ
Van egy trükk, amellyel olcsóbban bevásárolhatunk - Ön ismeri? (x)
Nyári megújulás: ezekkel a szépségtrükkökkel feldobhatjuk a hétköznapokat (x)

www.blikk.hu/eletmod/hasznos-unatkozik-gyerek-szulo-gyerekneveles-jatek-nyari-szunet/99f7f86

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?