Júl 10, 2020
18 Views
0 0

Horgászat extra: mobiltelefont fogott egy hatéves kislány

Written by

Annyiszor átmentem a Váci úton alatta, hogy igazából fel se tűnt: az egymástól alig pár száz méterre fekvő vasúti híd közül az egyiken már régóta nincs forgalom, már csak azért sincs, mert kelet felé torzóban végződik. (A másik az Esztergon felé vezető vasút.)

A híd 1890 körül épült, neve tán soha nem is volt, pedig fontos szerep jutott neki. A Vizafogó, sőt, Újlipótváros gyáraiba vezetett a sín. (Tudták például, hogy az újlipótvárosi Szent István park helyén parkettagyár volt egykor?) Mit Újlipótvárosig? A Parlament mögött két utcányira végződött a vizafogói vasúthálózat, vagyis keresztezte a Szent István körutat.

Erre a vasútra emlékeztet a híd, valamint nem sokkal utána, a Duna pláza felé vezető vasúti töltésen egy másik, kék színűre festett felüljáró.

A gazos, nehezen, néhol egyáltalán nem járható töltésen már csak a talpfák emlékeztetnek a vasútra, ki tudja, meddig?

2010-ben írt arról az iho, hogy “komolyabb tereprendezéseket kívánnak Angyalföldön végrehajtani”, azóta felépült egy rakás irodaház, a hidak és a vasúti töltés még megvan. Milyen jó lenne egy információs táblát is elhelyezni arról, mi célt szolgáltak egykor ezek az építmények, és milyen kiterjedt is volt a vizafogói vasútvonal.

index.hu/mindekozben/poszt/2020/07/10/horgaszat_extra_mobiltelefont_fogott_egy_hateves_kislany/

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Mindeközben
banner

Vélemény, hozzászólás?