Júl 10, 2020
23 Views
0 0

Betegeken is jól vizsgázott a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép

Written by

2020.07.10. 15:25

A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósított, szabadalmaztatás alatt álló lélegeztetőgép – írja az MTI a minisztérium közleménye alapján.

A vizsgálatba bevont orvosszakértők álláspontja szerint a magyar fejlesztésű eszköz a beállított paramétereket pontosan és megbízhatóan teljesíti, a riasztási és betegbiztonsági funkciói pedig megfelelőek, így bevonhatóvá válik a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésébe – olvasható a közleményben.

A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében is hatékony, nagy teljesítményű vírusszűrővel felszerelt lélegeztetőgépet fejlesztett ki, amelynek március végére készült el az első működő prototípusa, és április óta vár a szabadalmaztatásra. A gép közel egy hónapja üzemel a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

A klinikai vizsgálat négy egymásra épülő szakaszból állt:

  • Az elsőben a lélegeztetőgép műszaki működését ellenőrizték 72 eltérő beállítás és tüdőmodell paraméter mellett.
  • A másodikban a különböző riasztási eseményeket 9 helyzetben vizsgálták.
  • A harmadik szakasz számos klinikus bevonásával a szerkezet kezelhetőségét mérte fel, azaz megnézték, hogy egy rövid, 5 perces oktatás után megbízhatóan kezelhető-e a gép. Tizenhárom feladatot hajtottak végre az orvosok, majd nemzetközi pontrendszer alapján mondtak véleményt a gép használhatóságáról, amelyen a kifejlesztett lélegeztetőgép 90 százalék feletti értékelést kapott.
  • Az utolsó szakaszban a betegellátásba is bevonták a lélegeztetőgépet: eszméletlen és tudatánál lévő beteg kezelésénél is alkalmazták, az automata lélegeztetés mellett a spontán légvételeket is megfelelően támogatta. A lélegeztetés során előforduló eseményekre, például a váladék eltávolítására vagy a köhögésre is jól reagált.
LUCA 06 web

Fotó: Femtonics

Az ITM szerint a klinikai vizsgálat ezzel meghatározó mérföldkőhöz érkezett, az eredményekről készített beszámolót az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is megkapja. Az előzetes eredmények alapján megkezdődhet a felkészülés a magyar lélegeztetőgép sorozatgyártására is – írták a közleményben.

15%

3499 Ft

2975 Ft

15%

3990 Ft

3392 Ft

index.hu/techtud/2020/07/10/magyar_fejlesztesu_lelegeztetogep_klinikai_tesztek_sikeres_sorozatgyartas_itm_koronavirus_jarvany/

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?