Júl 2, 2020
256 Views
0 0

Open Water Tournament

Written by

Három magyar tájegységen, három szabadtéri víz típusban kerül megrendezésre az első magyar nyíltvízi úszóbajnokság, az Open Water Tournament (OWT) 2020. július 11. és augusztus 20. között. (x)

Hirdetés

A három alkalomból álló rendezvénysorozat  vár mindenkit, aki szeret úszni, kipróbálná99 magát két különböző távon, legyen amatőr, vagy profi. A versenyzőket csodás tájak és még csodásabb vizek várják az első évben, gyönyörködhetnek a balatonfűzfői öbölben, megmérettethetik magukat a gyékényesi búvár tóban, végül hajrázhatnak a Körösben, keresztül a szarvasi belvároson. Itt az idő, hogy uszoda helyett tavainkat, folyóinkat is felfedezzük.

“Végre a nyíltvízi úszás nem csak a profiknak szól! Több helyszínen kipróbálhatja magát az ember, hogy milyen napsütésben, esőben, vagy akár hullámokkal megküzdeni. Nagyon örülök, hogy ezt a rendezvénysorozatot és egy olyan sportágat népszerűsíthetek, ami az én életemet is döntően meghatározta” – mondta Risztov Éva, olimpiai bajnok.

Az OWT bajnokság célja a nyílt vizek népszerűsítése, továbbá a profi versenykörülmények megteremtése és biztosítása az ország különleges folyóiban és tavaiban.

„Vizes nemzetként fontosnak tartjuk a nyíltvízi úszás népszerűsítését, mert sokan félnek az élő víztől. Igaz, több szabályt kell betartani, mint a medencében, de az ŐSEMBER SEM az USZODÁBAN KEZDTE!” – mondta Mezős Balázs, szervező.

A helyszínekről

Az első versenyhelyszín az ország medencéje lesz, ahol a szervezők újranyitják a balatonfűzfői-öblöt. Az amatőr úszók Balatonfűzfőről rajtolva Balatonalmádiig teljesíthetik a 3 km-es távot, ugyanezt a szakaszt, az extrém – profi versenyzők – háromszor tehetik meg.

„A medence kizárólag a versenyről szól, ahol a fekete csíkot hajtjuk fel, s alá, evvel szemben a nyílt víz egy élmény, egyrészt a környezet miatt, ami sokkal gazdagabb, mint az uszodában, másrészt pedig ez a VÍZ MOZOG, ami KÜLÖN KIHÍVÁST JELENT!” – mondta Verrasztó Dávid, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, olimpikon.

A második állomás a Gyékényesi bányató lesz, amely eddig csak a hazai és nemzetközi búvárok között volt népszerű helyszín, mivel a tó 15 méter mély, vize pedig  kristálytiszta.

„Magyarország vizeiről híres, az egy főre jutó vízkészlet nálunk a legmagasabb Európában; nem véletlenül vagyunk mi, magyarok, a világ legjobb úszói. Ideje tehát uszoda helyett tavainkat, folyóinkat választani, mert az ORSZÁG ÚSZVA ISMERSZIK meg!” – mondta Stumpf Kata, válogatott szinkronúszó, az OWT nagykövete.

A ország úszva-járásának harmadik és egyben befejező helyszíne Szarvas lesz, ahol a belvárost kettészelő Köröst kell meghódítaniuk a versenyzőknek. Az úszóknak az egykori ország középpontjától egészen a város közepéig, a Vízi Színházig tart a verseny, ahol a gyalogos hídra csapva ér véget a kihívás.

„Mikor nyáron egyedül úszol valahol, mindig ott motoszkál a kisördög! – …mi van, ha történik valami? Az OWT versenyein megkapod az én-élményt, amikor hosszan hallgatod a saját légzésed és az áramló víz csobogását. Csak ezúttal mi figyelünk a kisördögre is!” – így Sticzay Péter szervező.

Profi versenykörülmények várják az indulókat

A bajnokságra egyéni időponttal lehet nevezni, hogy se a regisztrációnál, se az indítás során, de még a vízben se alakuljon ki tömeg. A szervezők a pályákat úgy alakítják ki, hogy a versenyzőknek a vízben ne kelljen sétálniuk és minél kevesebb bóját kelljen kerülniük; Ezért a start és cél-pontok helyszínben eltérnek egymástól, a versenyzőket busz viszi a start-kőhöz.

„Számos versenyen voltunk már, de a tömeg és a folytonos indítás sokszor megtöri a nyíltvízi úszás harmonikus hangulatát, ezért az OWT esetében kiemelten fontosnak tartjuk az ÉN-ÉLMÉNYT, csak KETYEGŐ ÓRÁVAL és SZUPER BIZTOSÍTÁS MELLETT” – mondta Ujhelyi Botond, szenior úszó, az OWT úszás-szakmai vezetője.

Távok, dátumok, tudnivalók

Az OWT minden állomása két különböző távra épül; az amatőrök 2-3000 méteren, a kihívást keresők és hivatásos úszók 7-9000 méteren indulhatnak.

“…mikor a barátaim nyaralásból hazatérnek, mindig arról mesélnek, hogy erre jártak, arra jártak… én mindig a vizekről mesélek, erre úsztam, arra úsztam! Ezt adja majd az OWT is!” – mondta Verrasztó Evelyn, Európa-bajnok magyar úszó, olimpikon.

Verseny időpontok
Balaton – 07.11.
Gyékényes – 08.01.
Szarvas – 08.22.

A verseny részleteiről itt tudhatsz meg többet:

openwatertournament.hu/

www.instagram.com/openwatertournament/

www.facebook.com/openwatertournament/

OWT klip:

www.facebook.com/watch/?v=636648176922480

www.nemzetisport.hu/uszas/open-water-tournament-2770629

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap