okt 15, 2020
19 Views
0 0

70 éves hazánkban a hójelentő-hálózat

Written by

Az Időjárás folyóirat (Vol.54) 1950. január-februári számának “A Meteorológiai Intézet közleményei” rovatban a következő olvasható:

Az idei télen új alapokon megindult a hósürgönyző szolgálat

A mind szélesebb néprétegek részéről megnyilvánuló érdeklődés kielégítésére a Meteorológiai Intézet megszervezte a hósürgönyző szolgálatot. Ennek a szol­gálatnak az a célja, hogy tájékozódhassunk és ennek alapján másokat tájékoztathassunk a hegyeinken uralkodó hóviszonyokról. Jelenlegi csapadékmérő és sürgönyző hálózatunk ugyanis elsősorban mezőgazdasági és vízgazdálkodási szempontok szerint van felállítva és emiatt éppen egyes télisportokra legalkal­masabb hegyvidéki területekről csak hiányos adatokat kapunk. Ezért vált szükségessé a rendes, naponként táviratozó csapadék sürgönyző-hálózaton kívül egy külön hójelentő-hálózat kiépítése.

Jelenleg állomásaink hetente kétszer jelentenek több-kevesebb rendszerességgel. Ez a hálózat nem tekinthető véglegesnek. Tervbevettük újabb állomások beiktatását és a lehetőségekhez képest a jelentések számának szaporítását. Ez az utóbbi azonban helyenként igen nagy nehézségeket okoz, minthogy egyes menedékházak telefonnal felszerelve nincsenek és így az észlelőnek 3-4 km-t kell gyalogolnia a legközelebbi postáig.
A nehézségek ellenére is az állomások meglehetősen jól működnek. Észlelőinket dicséret és köszönet illeti meg, hogy sokszor fáradságos munkájukat önzetlenül teljesítik.

Dr. Ozorai Zoltán

1. ábra
Az Időjárás folyóirat 1950. január-februári számának megsárgult lapjai

Hóvastagság adatok a MET-ÉSZ oldalon (2020. október 15. 7 óra)

(www.met.hu/metesz/terkep)

2020. október 14-én reggel 11 cm-es hóvastagságot mért Strell Lajos kékestetői MET-ÉSZ észlelő kollégánk

met.hu/atiranyitas.php?id=2911

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
met
banner

Vélemény, hozzászólás?