ápr 26, 2021
6 Views
0 0

7 dolog, amit azokról a bizonyos napokról minden nőnek feltétlenül tudnia kell

Written by

A görcsök, a ciklusok közti pecsételő vérzések, és egyéb megmagyarázhatatlan tünetek néha előfordulhatnak. Elképzelhető, hogy semmi komolyabb bajra nem kell gondolni, de az is megeshet, hogy a különféle jelek valamilyen betegségre utalnak. A her.womenworking.com szakértője hét rendellenesség kapcsán gyűjtötte össze a lehetséges okokat.

(A legfrissebb hírek itt)

Kimaradó menstruáció

Ha a menstruáció hosszabb, rövidebb ideig elmarad, az a petefészek betegségére és pajzsmirigy problémára is utalhat. Ezen kívül még a stressz is befolyásolhatja az ovulációt, de drasztikus fogyókúra is állhat a háttérben. A jelentős súlyvesztés csökkenti a testzsír- és ösztrogéntermelést, befolyásolva a menstruációt.

Köztes vérzés

Két ciklus közötti pecsételő vérzés hátterében ciszta, mióma vagy polip is állhat, esetleg hormonális problémára is utalhat. Néhány nő 10-14 nappal a fogamzás után is tapasztalja.

Alvadt vér

Nem szokványos látvány, ha a menstruációs vérben vastagabb darabok tűnnek fel. Aggodalomra azonban semmi ok, amennyiben ez csak néha jelenik meg és a vér mennyiségének legfeljebb a negyede távozik így. Ha rendszeresen találkozunk a jelenséggel, akkor pajzsimirigy-alulműködés, mióma állhat a háttérben.

Szabálytalan időközök

A szabálytalan menstruáció felelőse sokszor a stressz. Ilyenkor ugyanis a testünk több kortizolt, vagyis antistressz-hormont termel. A megemelkedett kortizolszint blokkolhatja a petesejt felszabadulását.

Sok vér

A távozó vér mennyisége személyenként eltérő. A nagy mennyiség azonban pajzsimigy-alulműködést, miómát vagy vérzési rendellenésséget is jelezhet.

Élénk piros szín

Az élénkpiros vér a menstruáció elején jellemző, a sötétebb vörös, barna vagy fekete színű a ciklus végefelé.

Puffadt has

Az időszakos puffadás teljesen természetes jelenség. Az ösztrogénszint ingadozása és a progeszteron csökkenése miatt következik be. Ha az ösztrogénszint magasabb, testünk visszatarthatja a vizet, a magas progeszteron pedig lelassíthatja az emésztőrendszert, így puffadást eredményezhet.

(Kapcsolódó: Hogyan működik? Mutatjuk, mi minden miatt változhat a menstruációs ciklus)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Nem csak az arcukra használják a nők: íme, az intim hidratálás titkos fegyvere (x)
Diétával a hüvelygomba ellen? Utánajártunk! (x)

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/menstruacio-tunetek-betegseg-jele/z70pnsf

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?