jún 3, 2021
17 Views
0 0

68 ezer ember együtt szurkolhat, de a képviselő-testületeket továbbra sem lehet összehívni – itt a kormány magyarázata

Written by

68 ezer ember együtt szurkolhat, de a képviselő-testületeket továbbra sem lehet összehívni – itt a kormány magyarázata

Zugló szocialista polgármestere arra kéri a kormányt, hogy ne akadályozza tovább az önkormányzatok működését, és engedje a képviselő-testületek összehívását. Horváth Csaba szerint ha 68 ezer fős közönség előtt lehet focimeccset tartani, akkor a 3 vagy akár a 20 fős képviselő-testületek is összeülhetnek. A kormány szerint azért nem oldják fel a korlátozást, mert még tart a járvány. Az ATV Híradójának riportja.

Már nincs jegy a magyar labdarúgó-válogatott júniusi mérkőzésére, így legkevesebb 68 ezer szurkoló kísérheti figyelemmel a Puskás arénában az Európa-bajnokság küzdelmeit.

Az önkormányzatok kis létszámú képviselő-testületei azonban továbbra sem ülésezhetnek – emlékeztetett Budapest XIV. kerületének polgármestere. Horváth Csaba szerint ez kettős mérce, a kormány valójában visszaél a hatalmával.

“Ha már minden létező tevékenységet korlátozásoktól mentesen lehet végezni, akkor megkérjük őket nagyon szépen, hogy az egyéb jogi korlátozásokat is oldják fel, jelen esetben az önkormányzatok képviselő-testületének és bizottságainak működőképességét állítsa helyre”

– mondta Horváth.

A veszélyhelyzetben többletjogokat kaptak a polgármesterek. Azonban arra is volt példa, hogy intézkedéseik nem kapcsolódtak a járványhelyzethez. Volt, ahol a városvezető új költségvetést fogadott el, másutt egyedül döntött akkor, amikor pár nappal később már a testület is dönthetett volna, vagy volt, ahol tavaly év vége felé vastagabban fogott a ceruzája, amikor maga vagy a helyettesei számára kellett megállapítani a jutalmakat.

Az MSZP társelnöke szerint fideszes polgármestereket érhet kritika az önkényeskedés miatt.

“2019 után nagyon sok helyen közgyűlési többsége van a demokratikus ellenzéknek, bár maradt a Fideszes polgármester, direkt visszaélve a hatalmával nem hívja össze a közgyűlési többséget, hanem egy személyi döntéshozatalt folytat, tehát végül is nemcsak nonszensz, hanem visszaélés a hatalommal” – vélekedett Kunhalmi Ágnes.

Szigetvár polgármestere úgy véli, hogy a basáskodásnak negatív következményei is lehetnek.

“Nagyon sok mindenre feljogosít, de alapvetően nagyon megsúlyosbíthatja az embernek a helyzetét abban az esetben, ha visszaáll a normális rend, azaz lesznek testületi ülések, lesznek bizottsági ülések, és akkor mindaz, amit most hozott, az számon kérhető” – mondta el Vass Péter.

“A járvány nem ért véget” – írta Híradónknak a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Így szerintük továbbra is “indokolt a gyors cselekvőképesség, reagálóképesség biztosítása.” A polgármesterek pedig minden szükség jogkörrel fel vannak hatalmazva.

MSZP: Hagyja a kormány dolgozni az önkormányzatokat!

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210602-68-ezer-ember-egyutt-szurkolhat-de-a-kepviselo-testuleteket-tovabbra-sem-lehet-osszehivni-itt-a-kormany-magyarazata

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?