ápr 27, 2021
9 Views
0 0

444: Orbán csak a 43 százalékát kéri az uniós pénzeknek

Written by

444: Orbán csak a 43 százalékát kéri az uniós pénzeknek

Hétfő este Magyarország miniszterelnöke váratlanul közölte Ursula von der Leyennal, hogy csupán 43 százalékára tart igényt az EU gazdaságélénkítő csomagjának.

444: Orbán csak a 43 százalékát kéri az uniós pénzeknek

A hivatalos indoklás szerint azért nem él a teljes összeg lehetőségével a kormány, hogy ne adósítsák el még jobban az országot. A hitelből és vissza nem térítendő támogatásból álló keretnek csak az utóbbi részére ad be tervet a magyar kormány- írja a 444.

A portál úgy gondolja azonban, hogy a háttérben inkább az állhat, hogy a kormány nem kíván vitába szállni az Európai Bizottsággal a pénz elköltéséről.

Már tavaly ősz óta dolgozik a kormány azon, hogy az EU gazdaságélénkítő csomagjából járó 5 800 milliárd forintot mire költené el. A pénz elköltésének kereteit a tagállamok vezetői korábban meghatározták, azonban a magyar terv nem mindenben felelt meg a kritériumoknak.

Orbán a tervek egyeztetése érdekében Brüsszelbe utazott, ahol azonban váratlanul azzal nyitott: a Magyarországnak járó 5800 milliárd forintos csomagból csupán csak 2500 milliárd forintnyit akar a kormánya egyelőre lehívni, vagyis a teljes keret nem egészen 43 százalékát.

Mindez azért tekinthető furcsának – írja a portál -, mert a kormány tavaly piaci alapon összesen 2300 milliárd forintnyi devizahitelt vett fel. Ebből pedig nem az látszik, hogy az Orbán-kormány ódzkodna a hitelfelvételtől.

Több szakértő is azt valószínűsíti, hogy Orbánék egyszerűen nem akarnak vitatkozni a Bizottsággal, hanem csak minél hamarabb fel akarja venni azt a pénzt, amit hosszú egyeztetések nélkül is megkaphat. 

Sok hiteles csak most realizálta, mibe került a hitelmoratórium

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210427-444-orban-csak-a-43-szazalekat-keri-az-unios-penzeknek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?