júl 2, 2020
703 Views
0 0

313 milliárd forintnyi bitcoin került egy számlára, de senki nem tudja, ki küldte

Written by

Az sem ismert, kinél landolt a pénz. Nem biztos, hogy illegális üzletről van szó, az is lehet, hogy egy cég vett valamit, amiért bitcoinnal fizetett.

Egy titokzatos bitcoin-ügylet tartja lázban a digitális pénz világa iránt érdeklődőket. A napokban zárult le ugyanis egy tranzakció, amelyről csak annyit tudni, hogy valaki hatalmas összeget, 1 milliárd értékű bitcoint küldött egy másik számlára. De hogy miért és kinek, az rejtély.

Az összeg magyar valutában nézve több mint 313 milliárd forint.

Motherboard cikke szerint az összeget az egyik nagyobb bitcoin-tárcából utalták át, ami akár egy nagyon gazdag magánszemélyé is lehet. De a számla ugyanígy valamilyen jól futó céghez is tartozhat, amely ezért összegért vásárolt fel például egy másikat. (Ez persze csak tipp, senki nem tudja, mire ment el az összeg.)

A szakértők úgy tartják, ha a tranzakció legális ügylethez köthető, akkor valószínűleg cégen belüli pénzmozgásról van szó. Azaz: az egyik zsebből kivettek valamit, amit átraktak egy másikba, hogy valamilyen beruházásra fordítsák.

A bitcoinozás teljesen anonim módon működik, az álnevek használata itt nem egy extra funkció, az egész rendszer alapja ez. Így aztán könnyen elérhető, hogy az egész tranzakció, beleértve az utaló és a fogadó személye is titokban maradjon – még a hatóságok előtt is. Ezt pedig a bűnözők is kihasználhatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu/tudomany/20200702_bitcoin_utalas_virtualis_penz_penzmozgas#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?