máj 28, 2021
18 Views
0 0

3 milliárd eurót adna az EU Fehéroroszországnak, ha Lukasenka távozik a hatalomból

Written by

Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására – közölte az uniós bizottság pénteken. A brüsszeli testület hangsúlyozta, a 3 milliárd eurós terv az Európai Unió elkötelezettségét tükrözi a fehérorosz nép augusztusi elnökválasztáson kinyilvánított, békés és demokratikus átmenet iránti vágyának támogatására.

Az augusztusi fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes – szögezték le. Amint Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet, az Európai Unió aktiválni fogja a támogatási tervet – közölték az MTI beszámolója szerint.

A bizottsági közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: az EU az ország népének azt üzeni, látja és hallja a változás, a demokrácia és egy jobb jövő iránti vágyukat. A fehérorosz hatóságoknak pedig azt üzeni: semmiféle elnyomás, brutalitás vagy kényszer nem törvényesítheti az önkényuralmi rendszert.

Minszk mindezidáig figyelmen kívül hagyta a fehérorosz nép demokratikus döntését. Ideje megváltoztatni az irányt

– fogalmazott a bizottság elnöke.

Von der Leyen hozzátette: akkor, amikor Fehéroroszország megkezdi a békés demokratikus átmenetet, akkor az EU ott lesz, hogy kísérje ezen az úton.

Az uniós bizottság közölte, a támogatási terv számos gazdaságösztönző intézkedést foglal magában Fehéroroszország fejlődésének előmozdítására. Ezek közé tartozik egyebek között a legfontosabb strukturális reformok támogatása, a beruházás segítése a fenntartható infrastruktúrákba, valamint a zöld és digitális átalakítás megkönnyítése. Segíteni fogja továbbá az innováció fellendítését, az éghajlatvédelmi fellépéseket, valamint a demokrácia, az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtését.

A gazdasági csomag mellett a javaslat kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az EU és a demokratikus Fehéroroszország közötti hosszabb távú kapcsolatok megerősítésére – tették hozzá.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

24.hu/kulfold/2021/05/28/3-milliard-eurot-adna-az-eu-feheroroszorszagnak-ha-lukasenka-tavozik-a-hatalombol/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?