ápr 30, 2021
7 Views
0 0

28 éve történt: A merénylet, ami kettétörte Szeles Mónika fantasztikus karrierjét

Written by

A kilencvenes évek női tenisze sok sztár mellett, egyértelműen Szeles Mónika és Steffi Graf rivalizálásáról szólt. A négy évvel idősebb német csillag 1987-ben nyert az első Grand Slam-tornáját, amikor még Szeles 14 évesen az első amatőr versenyein mutatta meg kivételes tehetségét. Graf egy évvel később megcsinálta a Grand Slamet, azaz egy naptári évben mind a négy nagy tornán első tudott lenni.

(A legfrissebb hírek itt)

Szeles 1990-ben kezdete hódító karrierjét a WTA-ban. 15 évesen már a legmagasabb szinten játszott. Első profi tornáján példaképét, Chris Evertet verte meg Houstonban, majd elődöntőbe jutott a Roland Garroson, ahol a korszak másik klasszisa, Steffi Graf még jobb volt nála. Így is élete első profi szezonja után rögtön a világranglista hatodik helyén állt. Az 1990-es Roland Garros volt az első GS-címe, majd 1991 és 1993 között háromszor nyert Melbourne-ben, Párizsban és kétszer New Yorkban. Tizenhat és fél éves volt, amikor Roland Garroson legyőzte Steffi Grafot is.

Az 1993-as év úgy indult, hogy az Australian Open fináléjába ismét a két korszakos zseni került, és Szeles újra jobb volt német ellenfelénél. Könnyen előfordulhat, hogy már ekkor megfogalmazódott az akkor 53 éves, munkanélküli esztergályos, Günter Parche fejében a merénylet gondolata.

A Roland Garros közeledtével, az akkor nem túl jó formában teniszező Szeles a hamburgi tornát választotta felkészülésnek. Simán nyert a svéd Strandlund és az argentin Tarabini ellen is, és következett a bolgár Manuela Malejeva elleni negyeddöntő. A világelső teniszező 6:4-re nyerte az első szettet, majd a másodikban 0:3-ról 4:3-ra fordított. Ekkor jött a végzetes szünet.

A szúrás másfél centi mélyen hatolt a testébe, és két centivel kerülte el a gerincoszlopot. Szeles a fájdalomtól és talán döbbenettől eltorzult arccal a földre rogyott. Gyorsan jött a segítség, miközben Parchét többen is lefegyverezték, és a földre teperték.

Maga a sérülés fizikailag nem okozott akkora bajt, pár hét után kijöhetett a kórházból. De lelkileg olyan mély sebeket ejtett, hogy a teniszezőnő két évig képtelen volt pályára lépni. Németországot pedig örökre elkerülte. Ahogy 1993-ban megfogadta, hogy soha nem teszi be oda a lábát, az úgy is lett.

Ami a merénylőt illeti, gyakorlatilag sosem került börtönbe, sőt az ügyét sem kezelték gyilkosságnak, hiszen azt vallotta, hogy nem akarta megölni Szelest, csak Steffi Graf miatt meg akarta sebesíteni. A bíróság végül szégyenletes döntést hozott. Néhány hónapos előzetesben eltöltött után után két évi próbára bocsájtotta a Parchét, akit az elmeállapota miatt nem büntettek végül. Mai napig is él, egy nyugdíjas otthon lakója.

Amit Günter Parche akart, azt el is érte. Graf nem sokkal később visszakerült a világranglista első helyére, abban az évben a Roland Garroson, Wimbledonban és New Yorkban is bajnok lett, és még 1999-ig őrizte a trónt.

Szeles 1995-ben tért vissza, miután egy évvel korábban amerikai állampolgár lett. A merénylet után, 1996-ban még nyerni tudott egy Grand Slamet Ausztráliába, de 2003-as búcsújáig már komolyabb eredményt nem tudott bemutatni, pedig akkor még csak a 30. életévébe lépett.

A merénylet után sokat változtattak a teniszversenyek biztonsági rendszerén, ugyanis máig érthetetlen, Günter Parche állójeggyel hogyan jutott el az első sorig úgy, hogy egyetlen biztonsági embernek sem szúrt szemet. Az is fontos kérdés, hogyan tudott a nézőtérre csempészni egy 23 centis kést, hogy ezt senkinek nem tűnt fel.

Ami Hamburgban történt, visszavonhatatlanul megváltoztatta a pályafutásom menetét, és komoly kárt okozott az elmémben. A borzalom egyetlen pillanata alatt más ember lettem. A pályán szúrtak hátba, több ezer szemtanú előtt. Szinte senki sem kérdez többé arról a napról, de aki véletlenül mégis megteszi, rendszerint így szól: Fájt? Igen, nagyon fájt. Amikor rájöttem, hogy mi is történt, sokkos állapotba kerültem” – írta Szeles önéletrajzi könyvében.

Két éve, amikor a budapesti WTA-tornán járt, és gyerekeknek próbálta az ütés fortélyait bemutatni. Mindenkit megkért, hogy a merénylettel kapcsolatban ne kérdezzék, mert már mindent elmondott, és semmi újat nem tud hozzátenni.

Nagyon sokat kaptam a tenisztől, de az életem nagy részét ennek is szenteltem. Amikor úgy döntöttem, hogy befejezem, azt úgy értettem, hogy valóban befejezem, végleg. Nem akarok annál többet fektetni a teniszbe, amennyit éppen most is teszek.”

www.blikk.hu/sport/egyeni/tenisz-szeles-monika-merenylet/8zysz2w

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?