máj 26, 2021
7 Views
0 0

240 wattra csavarják fel az USB-C teljesítményét

Written by

A tegnap publikált specifikációk alapján a jelenlegi maximumnak számító 100-ról 240 wattra ugrik a USB Power Deilvery (USB-PD), illetve az ahhoz kapcsolódó USB Type-C (USB-C) aljzatok, csatlakozók, töltők, valamit kábelek maximális teljesítményátvitele. Az Extended Power Range (EPR) címen futó opcióhoz természetesen új eszközökre lesz szükség, a jelenlegiek ugyanis legfeljebb az aktuális csúcsnak számító 100 wattos teljesítményt képesek kezelni.

Atlassian felhasználók, gyülekezzetek! (x)

Június 8-10. között ismét lesz META-INF Atlassian Day. Az eddigi legizmosabb előadói lineup, nemzetközi előadókkal. Fókuszban az új Cloud és Data Center megoldások.

Atlassian felhasználók, gyülekezzetek! (x) Június 8-10. között ismét lesz META-INF Atlassian Day. Az eddigi legizmosabb előadói lineup, nemzetközi előadókkal. Fókuszban az új Cloud és Data Center megoldások.

Az EPR-rel többek között a nagyteljesítményű notebookok áramellátását szeretné megoldani a szabványosítással foglalkozó USB-IF. A DTR (desktop replacemenent) mobil munkagépek mellett jellemzően az egyre népszerűbb gamer konfigurációk teljesítménye is gyakran meghaladja a 100 wattot, ezekbe a PC-kbe ugyanis rendszerint valamilyen nagyobb disszipációjú diszkrét videokártyát építenek a PC-gyártók. Ezért az ilyen konfigurációkhoz továbbra is valamilyen egyedi, jellemzően márkánként (sőt, akár modellenként is) eltérő töltőt szállítanak a gyártók. Ezt a problémát igykeszik megoldani az átlagos áramfelvételű notebookoknál már látott módon az USB-IF.

usb_pd_charger

Az Extended Power Range azonban nem csak a mobil PC-knél jöhet kapóra. A nagyobb teljesítménnyel akár a kisebb (vagy inkább átlagos) asztali PC-k kiszolgálása is megoldható lesz. Ehhez a jövőben elég lehet egy erősebb, 12 voltos feszültség leadására képes tápegység, az Intel (amely az USB-IF egyik alapítója) ugyanis épp a kizárólag 12 voltra építő ATX12VO szabványa bevezetésén dolgozik az asztali PC-knél.

Természetesen ahogy a szabvány már piacon lévő verziója is, úgy a 2.1-es revíziónál is működni fog a kétirányú áramellátás. Ezzel például egy asztali PC-ről is feltölthető lesz USB-C kábel segítségével egy notebook, amely pedig elláthatja árammal a hozzá csatlakoztatott monitort, vagy más, nagyobb áramfelvételű eszközt (pl. külső egy videókártyát). Ahogy az már jelenleg is megoldott, akár a konnektorba dugott monitorról is lehet majd a laptopot táplálni, az akkumulátorát tölteni. A nagyobb teljesítményű USB működéséhez persze új, EPR jelölésű kábelekre is szükség lesz, hiszen a jelenlegieket nem ekkora feszültséghez és áramerősséghez tervezték – 240 wattos terhelés alatt a 100 wattra hitelesített USB-C kábel valószínűleg megolvadna.

www.hwsw.hu/hirek/63309/usb-usb-pd-usb-if-240-watt-toltes-aramellatas-usb-c-type-c.html

Komment írása

Article Categories:
HWSW
banner

Vélemény, hozzászólás?