máj 28, 2021
16 Views
0 0

215 gyermek maradványait találták meg Kanadában egy volt bentlakásos iskola területén

Written by

215 gyermek maradványait találták meg Kanadában egy volt bentlakásos iskola területén

A katolikus egyház által fenntartott létesítmény több mint száz éve nyílt meg azzal a céllal, hogy az őslakosok gyermekeit kényszerrel beillesszék az európai bevándorlók társadalmába. A gyermekek elhunytát a bentlakásos iskola akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai jelentették a hatóságoknak.

„Megszakad a szívem a családokért és a közösségekért, mindazokárt, akiket ez a tragikus hír érint” – közölte Carolyn Bennett, az őslakosok ügyeivel foglalkozó kanadai miniszter a Twitteren.

Egyelőre nem világos, hogy a fiatalok, akik közül néhányan körülbelül mindössze háromévesek lehettek, milyen körülmények között hunytak el.

Az őslakos közösség bejelentette, hogy a történtek feltárására igazságügyi orvosszakértőkkel és a helyi múzeumokkal szorosan együtt fognak működni – írja az MTI.

Az 1890-ban megnyitott bentlakásos iskolában az 1950-es években mintegy ötszáz diák tanult. Az intézményt 1969-ben zárták be.

A helyi őslakos közösség szerint 1910-ben a kamloopsi iskola akkori vezetője arra panaszkodott, hogy a kormány nem biztosít elég forrást a diákok megfelelő élelmezésére.


A 19. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdőden mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kultúrájuktól és zárattak kényszerrel bentlakásos iskolákba. Sokukat bántalmazták, illetve nemi erőszaknak estek áldozatul. Legalább 3200-an hunytak el, többségük tuberkulózisban.

Rosanne Casimir, a Tk’emlups te Secwepemc nevű őslakos közösség vezetője elmondta, hogy egy különleges hanglokátor segítségével bukkantak a maradványokra.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210528-215-gyermek-maradvanyait-talaltak-meg-kanadaban-egy-volt-bentlakasos-iskola-teruleten

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?