máj 4, 2021
8 Views
0 0

2022-ben sem kapják vissza az önkormányzatok az egyik legfőbb bevételüket

Written by

A gépjárműadóból várható teljes, 90,5 milliárd forint bevételt betervezte a Pénzügyminisztérium a 2022-es központi költségvetésben a járvány elleni védekezési alap bevételeként – írja a hvg.hu egy, az Országgyűlésnek frissen benyújtott tervezet alapján. 

Optimista költségvetés készült 5,9 százalékos hiánnyal

Ez a költségvetés Magyarország újraindításának költségvetése – ismételte meg tavalyi szavait keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor bemutatta a büdzsé 2022-re készített tervezetét. A tárcavezető aláhúzta, a költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, melynek célja, hogy aki elvesztett munkahelyét, az vagy vissza tudja szerezni, vagy új munkahelyet kaphasson, illetve hogy minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia, az újra tudjon indulni, lehetőség szerint tovább is tudjon fejleszteni.

Emlékezetes, a kormány a járványhelyzetre hivatkozva vonta el az adóbevétel 40 százalékát az önkormányzatoktól, majd a járványvédekezési alapba csorgatta azt át. A cikk szerint a Pénzügyminisztérium összesen 166,8 milliárd forint bevételt tervezett be a járványvédekezési alapba, ahova emellett befolyik még várhatóan 76,3 milliárd forint a kiskereskedelmi különadó révén.

A gépjárműadó (volt) a helyi önkormányzatok egyik utolsó megmaradt saját bevéte – teszi hozzá a lap.

A 24.hu szúrta ki Lengyel Róbert siófoki polgármester keddi Facebook-posztját, melyben a városvezető is megjegyzi, 

lassan már alig marad bevételi forrása a településeknek, Siófoknak, pontosabban a siófoki polgároknak és ez a „sarc”, (de nevezzük udvariasan bevétel-kiesésnek) idén nagyon fog hiányozni a kasszából.

Siófoknak az iparűzési adó kompenzációja helyett hitelt ajánlott a kormány

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere ma egyeztetett a Miniszterelnökséggel arról, hogy kap-e és ha igen, mennyi kompenzációt a település a kieső iparűzési adóbevétele helyett. Legalább is a fáma egészen idáig erről szólt. Az Orbán-kormány még februárban kezdte meg az egyeztetést azokkal a városokkal, amelyeknek a lakossága meghaladja a 25 ezer főt, és emiatt pedig elesnek az iparűzési adó kompenzációjától.

Siófok korábban egészen furcsa helyzetbe került, hiszen a kormány kikötése alapján azon városoknak, amelyeknek a lakosságszáma meghaladja a 25 ezer főt, nem számíthattak az iparűzési adó kompenzációjára. Siófok pedig a határon billegett és különféle adatbázisok eltérő számokról tanúskodtak. Végül banki hitelt ajánlottak az ellenzéki vezetésű balatoni városnak, amely azonban nem kívánja magát eladósítani.

alfahir.hu/2021/05/04/onkormanyzatok_adobevetelek_penzugyminiszterium_siofok_lengyel_robert

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?