febr 19, 2021
6 Views
0 0

2000 milliárdos vasúti fejlesztési programot jelentett be Palkovics

Written by

A kormány újra nemzetközileg elismert szintre szeretné emelni a magyar vasúti járműgyártást. Kínát is beveszik a bizniszbe.

Az elmúlt ötven év legnagyobb fejlesztései várhatók a vasúti járműgyártás területén – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Vasváron a járműülés gyártással is foglalkozó Polgár Lakatos- és Gumiipari Kft. üzemcsarnokának megtekintése után az MTI tudósítása szerint.

A miniszter elmondta, a kormány várhatóan a jövő héten elfogadja azt a fejlesztési stratégiát amely a következő években az úgynevezett vasúti gördülő állomány jelentős növelését tartalmazza, terveik szerint

összességében 2 ezer milliárd forint beruházást hajtanak végre ezen a területen.

Palkovics László kijelentette: a magyar vasúti járműgyártást szeretnék újra nemzetközileg elismert szintre emelni, ennek megfelelően alakítanák a vasúti szakemberek, mérnökök képzését is. „A gazdaság jövője változatlanul magyar, high-tech és zöld” – mondta Palkovics. Ezeknek a kritériumoknak szavai szerint teljesen megfelel a Polgár Kft. is, amely egy 40 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, és hosszú ideje beszállítója a multinacionális autógyártó cégeknek és vasúttársaságoknak.

Palkovics László szólt arról is, hogy 2021-ben a jelenleg közlekedő kilenc után akár tíz darabbal bővülhet a MÁV emeletes motorvonat flottája, a Stadler KISS típusú járművek karbantartását szolgáló szolnoki csarnokát tavasszal adhatja át a vasúttársaság, a 600 ülőhelyes kocsikból a tervezett ütemezés szerint 2022 végéig összesen 40 darabot szállít le a gyártó.

Felidézte, hogy a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. vezetői január végén írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot Kína egyik legjelentősebb vasúti járművek tervezésével és gyártásával foglalkozó társaságával. A CRRC Changchun céggel megkezdődött együttműködés célja a magyarországi regionális vasúti szolgáltatások innovatív fejlesztése – mondta a miniszter.

24.hu/kozelet/2021/02/19/2000-milliardos-vasuti-fejlesztesi-programot-jelentett-be-palkovics/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?