jún 8, 2021
8 Views
0 0

20 éves a Shrek – Összeszedtünk 10 érdekességet, amiket Ön sem tudott a zöld ogréról

Written by

Shrek története meghódította a világot, igazi kult-klasszikus lett az animációs film, melynek jeleneteit és poénjait a mai napig idézgetik az interneten. A 20. évfordulóját ünneplő meséről szedtünk most össze 10 érdekességet, amelyeket lehet, hogy a legnagyobb Shrek-rajongók sem tudtak:

(A legfrissebb hírek itt)

1. A Shrek egy 1990-ben megjelent gyerekregény adaptációja

Több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy a kissé bunkó, de nagyon büdös Shrek meghódította a nézők szívét, jelent meg William Steig gyerekkönyve, a Shrek! A történet a filmhez hasonlóan egy elsőre kedvelhetetlennek tűnő, de nagyon vicces antihősről szólt, aki a végén a 2001-es feldolgozáshoz hasonlóan végül összejött a hercegnővel. Steig a The New Yorker magazinnak alkotott képregényeket, szám szerint 1600-at 1930 és 1960 között. A művésznek azonban elege lett abból, hogy hirdetéseket is készítenie kellett, ezért az irodalom felé fordult. William Steig 83 éves volt, amikor a Shrek! című képeskönyvet megalkotta.

2. A Shrek készítői közül többen is tapasztalt animációs filmesek voltak

Steig könyvének jogait Steven Spielberg vásárolta meg, a hollywoodi legenda később vezető producerként dolgozott a Shreken. A filmes feldolgozás íróit jól válogatták össze, hiszen többen is nagymúltú szakemberek voltak közülük, Ted Elliott és Terry Rossio korábban a Disney 1992-ben megjelent Aladdin-filmjén dolgoztak együtt, míg Joe Stillman és Roger S. H. Schulman minden idők egyik legelborultabb mesesorozatán, az MTV-n vetített Beavis and Buttheaden működtek közre. Így már vélhetően senkinek sem meglepő a Shrek szarkasztikus humora.

3. Az angol változatban a főszereplő ogre skót akcentussal beszél

A magyar nézők Shrek hangjaként a 2020 januárjában elhunyt Gesztesi Károlyt hallhatták, aki lenyűgöző teljesítményt nyújtott a mikrofon mögött és orgánumával rengeteget hozzátett a karakterhez. Eredetileg a Saturday Night Live című szkeccsműsor sztárja, Chris Farley lett volna Shrek angol hangja, és bár a színész a jelenetek többségét rögzítette, 1997-es, váratlan halálát követően új szinkronhangot, Mike Myerst bízta meg a stúdió a feladattal. Az Austin Powers-sztárja eredetileg kanadai akcentussal kísérletezett, végül skót angolul szólalt meg az ogre. A Farley-féle Shrek az elhunyt Farley testvére szerint egy jóval kedvesebb, ártatlan figura lett volna.

4. A film megmentette a DreamWorks stúdiót

A Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg és David Geffen által alapított Dreamworks SKG-t a Shrek-filmsorozat anyagi sikere mentette meg, és bár a stúdiónak nem ez volt az első animációs filmje, az igazi sikert az elviselhetetlen ogre meséje hozta meg nekik. A Shrek volt az első olyan animációs film, amely a Pixar elképesztő fölényét meg tudta kérdőjelezni és elültette az emberek fejében a gondolatot, hogy más stúdió is képes lehet olyan mesét összerakni, melyet nem csak a kritikák szeretnek, hanem a pénztáraknál is hatalmas siker. A Shrek olyan későbbi DreamWorks-produkcióknak alapozott meg, mint a Madagaszkár, az Így neveld a sárkányodat-filmsorozat, vagy épp a Kung Fu Panda.

5. A 2002-es Oscaron hatalmas sikert aratott a Shrek

Egyes vélemények szerint 2002-ben azért hozták létre a Legjobb animációs film kategóriát az Oscaron, hogy elejét vegyék annak, hogy animációs film győzhessen a legfontosabb Oscar-kategóriában, a Legjobb filmek között. A Shreknek erre különösen nagy esélye volt, mely a frissen alapított kategóriában a Jimmy Neutron, a csodagyereket és a Pixar-féle Szörny Rt-t utasította maga mögé gálán.

6. Shrek nevének jelentése van

A Shrek név hallatán sokan arra gondolhatnak, hogy halandzsa, de a szó valójában jiddis nyelven igenis értelmes, azt jelenti, hogy szörnyűséges, vagy borzalmas. A német nyelvben a hasonló csengésű schrecklich ugyanezt jelenti.

7. A Smash Mouth slágere, az All Star eredetileg nem lett volna benne a filmben

A film szinte elképzelhetetlen mai szemmel az All Star című nyitósláger nélkül, melyet mindenki Shrekkel azonosít. A dal eredetileg nem lett volna hallható a produkcióban, csak addig került bele zenei aláfestésként, míg nem találtak mást helyette. A tesztközönségnek viszont annyira tetszett ez a zene, hogy zárásnak az I’m a Believer is bekerült a filmbe a bandától.

8. Hollywoodi csillagot is kapott Shrek

A zöld ogre 2010 tavaszán kapott saját csillagot a hírességek sétányán, Hollywoodban. Shrek csillagja a 2408-ik helyet foglalja el, a kitüntetést pedig Mike Myers vette át annak idején, aki az eddig megjelent mind a négy részen keresztül a figura hangját szolgáltatta. A ceremónián az az Antonio Banderas is tiszteletét tette, aki Csizmás Kandúrként szólalt meg a produkcióban.

9. A Shrek 2. része hatalmasat kaszált a pénztáraknál

Sok filmsorozat esetében a folytatások már nem tudnak felnőni az eredeti sikeréhez, a Shrek esetében viszont nem így volt, a második felvonás hatalmasat kaszált a pénztáraknál is, és olyan produkciókat utasított maga mögé, mint a Harry Potter és az azkabani fogoly, illetve a Pókember 2, a Passióról és A hihetetlen családról nem is beszélve.

10. A zöld ogre az interneten él tovább

A Shrek negyedik részét 2010-ben mutatták be a mozik és bár azóta szó volt a folytatásról, a projektet jegelték és legfeljebb színpadi feldolgozások formájában láthatta a közönség azóta a zöld ogrét. Az interneten azonban Shrek vígan él tovább, legfőképp a Redditen a mai napig elkötelezett rajongók gyártanak teóriákat és mémeket a filmsorozattal kapcsolatban.

A Netflixen a teljes Shrek-sorozat elérhető, és nemrég a kedvelhető zöld szörnyeteg első két kalandja az HBO GO-ra is felkerült, a 20 éves jubileum alkalmából.

(Ez is érdekelheti: Büdös és modortalan, mégis imádjuk: avagy Shrek, aki fenekestül felforgatta a mesevilágot)


www.blikk.hu/streaming/shrek-20-ev-10-erdekesseg-jubileum/xfg2nnt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?