nov 21, 2020
25 Views
0 0

180 pártot értékel most az ÁSZ

Written by

180 pártot értékel most az ÁSZ

180 rendszeres állami támogatásban nem részesülő párt törvényességi ellenőrzése van folyamatban – írja közleményében az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék minden bejegyzett párt ellenőrzésére jogosult. A rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását az ÁSZ kétévente értékeli. Jelenleg is több, döntő mértékben közpénzekből működő párt ellenőrzése van folyamatban. 2020-ban az ÁSZ megkezdte a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok ellenőrzését.

A pártok társadalmi rendeltetése, hogy a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, valamint a politikai életben való állampolgári részvételhez szervezeti kereteket nyújtsanak – ismertetik, hozzátéve, hogy a pártok működését, gazdálkodását a párttörvény szabályozza. Minden párt – a hivatalos bírósági bejegyzésével egyidejűleg – elfogadja a párttörvény rendelkezéseit.

A 180 pártot érintő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyi kimutatás készítési és közzétételi kötelezettségüknek – hívják fel a figyelmet. Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen – írják.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20201121-180-partot-ertekel-most-az-asz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?