nov 21, 2020
9 Views
0 0

180 pártot ellenőriz az Állami Számvevőszék

Written by

Száznyolcvan, rendszeres állami támogatásban nem részesülő párt törvényességi ellenőrzése van folyamatban – közölte Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője.

Az Állami Számvevőszék minden bejegyzett párt ellenőrzésére jogosult. A rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását az ÁSZ kétévente értékeli. Jelenleg is több, döntő mértékben közpénzből működő párt ellenőrzése van folyamatban. 

2020-ban az ÁSZ megkezdte a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok ellenőrzését.

A pártok társadalmi rendeltetése, hogy a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, valamint a politikai életben való állampolgári részvételhez szervezeti kereteket nyújtsanak. A pártok működését, gazdálkodását a párttörvény szabályozza. Minden párt – a hivatalos bírósági bejegyzésével egyidejűleg – elfogadja a párttörvény rendelkezéseit – írja közleményében az ÁSZ.

Az ÁSZ-nak egy éve van erre.

A száznyolcvan pártot érintő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyikimutatás-készítési és -közzétételi kötelezettségüknek. Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen.

index.hu/belfold/2020/11/21/allami_szamvevoszek_ellenorzes_partok/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?