ápr 29, 2021
11 Views
0 0

15 millió éves mamutcsontokat próbáltak átcsempészni a horvát-boszniai határon

Written by

A miocén kor közepéről származó, tizenötmillió éves mamutcsontokat próbált meg autójában átcsempészni a boszniai-horvát határon egy 46 éves szlovén férfi – közölte a helyi sajtó csütörtökön. Az eset még április 17-én történt, de a horvát hatóságok most tájékoztattak róla.

Filip Valentic, a Stara Gradiska-i határőrség parancsnokhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: a szlovén állampolgárságú férfi személygépkocsijában 82 darab állati eredetű csontot találtak, amelyekről feltételezték, hogy fosszíliák, ezért azonnal felvették a kapcsolatot a zágrábi természettudományi múzeummal.

Drazen Japundzic, a múzeum kurátora a sajtónak elmondta: saját szemével először látott ilyet, bár tudott arról, hogy hasonló esetek már történtek. Mint mondta: az ősmaradványok a közép-boszniai Bugojna községből származnak, Gracanica település egy barnaszénbányájából.

Mivel ezeket a csontokat nem szakemberek ásták ki, csak feltételezni tudják, hogy mamutfosszíliákról lehet szó, és néhány ősvíziló-maradványról –hangsúlyozta Japundzic, hozzátéve, hogy

a leletek értéke felbecsülhetetlen.

A horvát hatóságok felvették a kapcsolatot a bosznia-hercegovinai illetékes szervekkel annak érdekében, hogy eldöntsék, mi legyen az őskövületek további sorsa.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

hvg.hu/tudomany/20210429_15_millio_eves_mamutcsontok_horvat_boszniai_hatar_csempeszek#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?