ápr 6, 2021
4 Views
0 0

125 éve vált valóra Coubertin báró álma: a görög király ezen a napon nyitotta meg az első újkori olimpiát

Written by

A csodálatos Márvány Stadionban 13 ország, 285 sportolója gyűlt össze, hogy 43 számban eldöntse, kik lesznek a történelmi első olimpiai érmesei. Érdekesség, hogy az idő tájt még az első helyezett is ezüst érmet kapott, amelyet Konsztantin trónörököstől vehetett át, míg a győztesnek járó olajágat maga a király adta át.

(A legfrissebb hírek itt)

Az olimpiai eszme azóta számos változáson ment keresztül, és már 125 évvel ezelőtt is szentül hirdette az amatőr státuszú elméletét, Athénban többnyire fehér európai, európai gyökérrel rendelkező amerikai, többnyire keresztény sportoló vehetett részt. A nők még egyáltalán nem, és a munkásosztályból származók közül is csak kevesen indulhattak.

Ahogy David Goldblatt, angol újságíró is fogalmazott korábban: Az olimpia a nemesek és a felsőbb osztályú polgárok elitista klubja volt.

Érdekes az olasz Carlo Airoldi esete is. A hosszútávfutóként hírnevet szerző sportoló gyalog tette meg az utat Athénig, hogy ezzel is adományokat gyűjtsön. Miután megérkezett Athénba, a maratoni futásra akart nevezni, de a szervezők ezt elutasították, mondták, a sportember inkább számít profinak, mint amatőrnek.

Magyarországot hét sportoló képviselte. Hajós Alfréd nyerte az ország első két olimpiai aranyát, 100 méter és 1200 méter gyorsúszásban nem talált legyőzőre. Dáni Nándor 800 méteres síkfutásban lett ezüst érmes, Szokolyi Alajos 100 méteres síkfutásban bronzérmes.

Harmadik helyet szerezte még meg Kellner Gyula maratoni futásban és Tapavicza Momcsilló tenisz egyesben. Így aztán a mieink két arannyal, egy ezüsttel és három bronzzal zárták az első olimpiát, 38 olimpiai pontot gyűjtve.

(Ez is érdekelheti: Leküzdötte a leukémiát a fiatal úszótehetség – Kiderült, indulhat-e a tokiói olimpián)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)
Minden, amit a férfiak legfontosabb szervéről tudni lehet (x)

www.blikk.hu/sport/mindent-bele/olimpia-1896-athen-evfordulo/tr39nmd

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?