ápr 30, 2021
8 Views
0 0

12 hónapos országos antitest-vizsgálat indult a Sinopharmmal oltottak között, de hallgat róla a kormány

Written by

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a kínai Sinopharm oltásra várakozók között egy olyan nyomtatványt osztogat, amelyben 12 hónapos önkéntes antitest-vizsgálatban való részvételre invitálják az aláírót – tudta meg az Mfor. Úgy tűnik tehát, hogy elindult valamiféle országos, vakcinahatékonyságot kutató kampány, bár erről nyilvános fórumon a hatóságok még nem közöltek részleteket. 

A Pécsen osztogatott dokumentum azt írja: „Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mint a mellékhatás, mind az immunológiai hatás területén. Ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezésével.”

Egy háziorvos előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát nyíregyházi rendelőjében 2021. március 16-án.Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A vizsgálatban való részvétel feltétele, hogy az első oltáskor az illető ne legyen koronavírussal fertőzött. A vizsgálat során két cső natív vért és két cső alvadásgátolt vérmintát vesznek le, ezekből megállapítják a SARS-CoV2 elleni humorális (ellenanyagokhoz kötött és cellurális/sejtes) immunválaszt, ugyanis, ha korábban átesett a betegségen esetleg tünetmentesen, akkor ezek az immunológiai paraméterek mérhetőek a vérmintából.

12 hónapon keresztül követik a páciensek állapotát, nyolc különböző időpontban vesznek tőlük vért, alkalmanként egy vénás vérvételre kell számítani. Az önkéntes résztvevőket tájékoztatják arról, hogy alakul az immunitásuk.   

Az Mfor azt írja, információik alapján az a terv, hogy az antitest-vizsgálatban minden Magyarországon használt oltóanyag hatékonyságát felmérik, és hogy a vizsgálat vezetője az Országos Onkológiai Intézet egyik vezetője lehet.

Több országban is végeztek már antitest-vizsgálatot a beoltottak között, hogy megnézzék, milyen szintű védettség alakult ki náluk, és ez magyar szakemberek szerint is fontos lenne. Hazánkban egyelőre saját szakállukra teszteltetik ezt az emberek, ehhez a 444 is gyűjtött adatokat. A Magyar Orvosi Kamara hét elején ismét kérte a kormányt, hogy tegyék lehetővé a szakemberek számára az oltással kapcsolatos adatbázisok kutathatóságát.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/30/12-honapos-orszagos-antitest-vizsgalat-indult-a-sinopharmmal-oltottak-kozott-de-hallgat-rola-a-kormany

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?