máj 27, 2021
10 Views
0 0

100 millió adag koronavírus elleni védőoltást exportál Japánba az EU a nyári olimpia támogatására

Written by

100 millió adag koronavírus elleni védőoltást exportál Japánba az EU a nyári olimpia támogatására

Az Európai Unió 100 millió adag, koronavírus elleni védőoltás exportját engedélyezi Japánba, ezzel is segítve a nyári olimpia megrendezését – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a videokonferencia keretében tartott EU-Japán csúcsértekezletet követően csütörtökön.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az exportengedély megadása az EU hozzájárulását jelenti a koronavírus-járvány miatt tavalyról az idei esztendőre halasztott tokiói olimpiai játékok sikeres megtartásához.

“Az exportengedély erős jele annak, hogy támogatjuk az olimpia előkészítését és a játékok biztonságát” – fogalmazott.

Az elfogadott közös nyilatkozatban az EU vezetői és Szuga Josihide japán miniszterelnök azt hangoztatták: a július 23-án kezdődő olimpia “a globális egység szimbóluma lesz a koronavírus-járvány legyőzésében”. Megerősítették az oltóanyagok igazságos és megfizethető elosztása iránti elkötelezettségüket, és közölték, hogy továbbra is elő kívánják mozdítani a vakcinagyártás bővítését és nyitva tartják az ellátási láncokat.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy az EU és Japán megerősítette elhatározását a klímabarát politika folytatása, a biológiai sokféleség megőrzése, a körkörös és az erőforrások szempontjából hatékony gazdaságok létrehozása mellett, valamint azon közös törekvésüket, hogy 2050-re éghajlatsemlegessé váljanak. Michel hangsúlyozta: a felek elkötelezettek a zöld technológiák fejlesztését segítő innováció előmozdítása mellett, és céljuk az olyan új, modern és versenyképes gazdaság elérése, amelynek nincs üvegházhatást okozó gázkibocsátása, fokozott energiahatékonysággal rendelkezik, és a megújuló energiák nagymértékű felhasználására törekszik az energiabiztonság megőrzése mellett.

Az Európai Tanács elnöke elmondta: a vezetők megerősítették biztonsági és védelmi együttműködésüket, amelynek keretében az EU úgy határozott, hogy erősíti “stratégiai hangsúlyát” a csendes-óceáni térségben. Tájékoztatása szerint a vezetők aggodalmukat fejezték ki a Kelet- és a Dél-kínai tengerek régiójában kialakult helyzet miatt, és szorgalmazták a béke és a stabilitás megteremtését a Tajvani-szorosban.

Charles Michel kifejtette: az EU megerősítette együttműködését Japánnal a kiberbiztonság és a dezinformáció elleni küzdelem terén, valamint az alapvető értékek és elvek régióbeli előmozdítása mellett. Hozzátette: mivel az emberi jogokat és a demokráciát az egész világon támadás éri, az Európai Uniónak és Japánnak össze kell hangolnia ez irányú tevékenységét.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210527-100-millio-adag-koronavirus-elleni-vedooltast-exportal-japanba-az-eu-a-nyari-olimpia-tamogatasara

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?